Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161448
Назва: ОСНОВНІ ОСОБЛИВОСТІ МОРФОЛОГІЇ УРОЛІТІВ ЖИТЕЛІВ МІСТ ДНІПРА І ЗАПОРІЖЖЯ
Автори: Ішков, В.В.
Козій, Є.С.
Тиха, С.М.
Ключові слова: Сечокам'яна хвороба, уроліти, морфологія, онтогенія
Дата публікації: 2021
Видавництво: Геотехнічні проблеми розробки родовищ
Короткий огляд (реферат): Існуючі стандарти діагностики і лікування хворих уролітіазом передбачають обов’язкове мінералогічне дослідження уроліта для кожного хворого. У той же час зараз в Україні виконання подібних досліджень носить ініціативний і епізодичний характер, що призводить до зростання кількості захворювань і їх тяжкості У роботі наведено результати досліджень морфології уролітів жителів міста Дніпра і Запоріжжя, запропонована типізація уролітів за особливостями їх морфології.
Опис: Основними елементами форми уролітів є різні поверхні обертання, друзовидні, щітковидні і коралоподібні агрегати, а так само їх комбінації. Основні типи зовнішнього вигляду досліджених уролітів наведені на рисунку 1. Дуже часто поверхня зразків мала каверни різної форми і величини і була покрита численними або одиничними кристалами. Розмір зразків змінювався від 0,3 до 3,5 см., колір від білого до чорного, але переважають різні відтінки жовтого і рожевого кольору. За особливостями морфології виділено п’ять типів уролітів. Уроліти першого типу мають друзовидну поверхню, представлену численними дрібними кристалами. У шліфах проявляється спрямованість росту кристалів від центру уроліта до периферії. Найдрібніші кристали нерідко наростають на ребрах і вершинах великих кристалів, даючи початок дендритоутворенню; рідше спостерігається проростання кристалів з утворенням двійників. Деякі кристали, розташовані в проміжках між великими кристалами, несуть на собі сліди розчинення (округлі вершини, згладжені ребра). Остаточне формування таких агрегатів відбувається в умовах перебування їх в порожнині нирки у вільному, не прикріпленому стані, коли мінералоутворюючий розчин періодично впливає на різні ділянки уроліта.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161448
Розташовується у зібраннях:Кафедра геології та розвідки родовищ корисних копалин

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
!Матеріали конференції 2021.pdfСтаття1,82 MBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.