Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/165757
Назва: Вдосконалення технології очистки шахтних вод в умовах шахти «Центральна» ДП «Мирноградвугілля»
Автори: Маньковський, В. Л.
Миронова, І. Г.
Ключові слова: шахтні води;шахта «Центральна»;іонний обмін;опріснення води
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Маньковський В. Л. Вдосконалення технології очистки шахтних вод в умовах шахти «Центральна» ДП «Мирноградвугілля» / Маньковський В. Л., Миронова І. Г. // Молодь: наука та інновації : матеріали ХІ Міжнародної науково-технічної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених, Дніпро, 22–24 листопада 2023 року. – Дніпро : НТУ ДП, 2023. – Т. 1. – С. 302-303.
Короткий огляд (реферат): Україні належать провідні позиції у світі з видобутку вугілля, залізних і марганцевих руд, титану, графіту, каоліну тощо. Добування цих сировинних ресурсів здійснюється підземним і відкритим способами. При цьому в значних кількостях утворюються як шахтні так і кар'єрні води. З вугільних шахт у нашій країні щорічно відкачують понад 1 км³ шахтних вод. Постійний перехід гірничих робіт на більш глибокі горизонти призводить до збільшення обсягів і забруднення різними речовинами шахтних вод. Крім забруднення механічними і органічними домішками шахтні води характеризуються високим солевмістом, що обмежує їх комплексне використання у промисловості без належного очищення, а також представляє реальну небезпеку забруднення поверхневих і підземних вод. Масштабне надходження таких вод у природні водотоки і водойми, їх інфільтрація в перші від поверхні підземні водоносні горизонти призводить до відчутних негативних наслідків – змін гідрологічного і гідрохімічного режиму природних і штучних водних об'єктів, їх замулення, засмічення і забруднення, погіршення умов водокористування, деградації поливних земель тощо.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/165757
Розташовується у зібраннях:Секція 8 – Сучасні питання екології та захисту довкілля

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Збірник_Молодь_2023_том_1_final-302-303.pdf370,88 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.