Автоматизація процесу керування виробництвом яблучного соку
Abstract
Об'єкт розробки – система автоматичного керування процесом виробництвом яблучного соку.
Об'єкт дослідження – пастеризатор яблучного соку типу TG˗UHT.
Предмет дослідження – здійснити структурну і параметричну ідентифікацію та визначити математичну модель об'єкта.
Підсистема керування має підтримувати задану температуру пастеризованого яблучного соку в межах діапазону температур 90...110 °С завдяки регулюючим можливостям витратам перегрітої пари. Тиск перегрітої пари може змінюватись в межах 1,45…4,7 кг/см2 а в витрати перегрітої пари можуть змінюватись в межах 0,9…1,7 кг/с. Тиск соку на виході з пастеризатора 5,5…6,5 кг/см2. Номінальні значення параметрів пастеризації яблучного соку залежить від поточних технологічних параметрів розливу яблучного соку.
Джерелом перегрітої пари є парогенератор, який входить до складу базового технологічного обладнання. Парогенератор має автоматичну підсистему керування.
З метою побудови підсистеми керування за обраним каналом керування, було проведено активний експеримент для визначення параметрів передавальної функції об’єкту керування – пастеризатору TG˗UHT. Для цього було обрано один із головних каналів - «витрати перегрітої пари → температура пастеризованого соку».
Виходячи з отриманих результатів можливо зробити висновок, що модель відповідає об’єкту керування, та може бути використана для подальшої розробки підсистеми керування. Подальше вдосконалення моделі можливе у рамках більш детального аналізу впливів збурення, та модифікації програмного коду з метою підвищення швидкодії. Отримана модель може бути використана для розробки програмного забезпечення підсистеми керування.