ЕНЕРГОЗАОЩАДЖУВАЛЬНА АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА СОРТОВОГО ПРОКАТУ (заключний звіт) ГП - 436
Zusammenfassung
РЕФЕРАТ
Звіт про НДР: 247 с., 22 рис., 5 табл., 3 додатки, 154 джерела.
Мета роботи – мінімізація енерговитрат на регулювання технологічних режимів сортопрокатних станів, що здійснюється для забезпечення потрібних якісних показників товарного прокату.
Метод дослідження – системний аналіз, аналітичні дослідження і методи багатокритеріальної оптимізації.
На основі аналізу процесів виробництва сортового прокату виявлені загальні закономірності формування споживчих властивостей товарного прокату незалежно від типу прокатного стану. В цілому, оцінка результатів роботи сортопрокатних станів може бути зведена до трьох груп узагальнених критеріїв: критеріїв виконання замовлення, технічних критеріїв та економічних критеріїв.
Відображення узагальнених критеріїв на процеси, що формують споживчі властивості, а саме: на швидкісний режим прокатки, режим прискореного охолодження та термозміцнення прокату, процес розкроювання прокату на стрижні замовленої довжини, дозволило сформулювати критерії управління окремими операціями та групами операцій, які формують покажчики призначення сортового прокату. Ці критерії формулюються відносно параметрів технологічних операцій, для оцінювання яких вони призначені.
Досліджено взаємозв’язок параметрів, що входять до узагальнених систем критеріїв, з параметрами технологічного процесу вироблення прокату. Розроблені і досліджені методики автоматичного вибору режимів: швидкісного режиму прокатки, термозміцнення та розкроювання прокату.
Виконана оцінка енергозаощадження та економічної ефективності при застосуванні автоматичного вибору вказаних режимів виробництва товарного прокату.