Оптимізація цінового регулювання між виробниками продукції і постачальниками сировини з урахуванням інфляційних процесів
Zusammenfassung
Проведено дослідження взаємозв’язку існуючих цін на готову продукцію з курсом долару та індексом інфляції в Україні. Визначено наявність високої залежності цін на сільськогосподарську продукцію від цих показників. Запропоновано при розрахунках науково обґрунтованих, оптимальних цін враховувати показники курсу долару та індексів інфляції. Для підвищення ефективності роботи підприємств переробників та постачальників сировини необхідно оптимізувати ціни готової продукції і сировини таким чином аби співвідношення цін стимулювало як виробництво так і постачання сировини для розбудови структури та організації більш широкої мережі збуту готової продукції. Запропоновано економіко-математичну модель, розрахунку оптимальних цін на сировину і готову продукцію. Критерієм оптимізації в моделі прийнято обсяг збуту продукції переробного підприємства і фермерських господарств. Модель дозволяє здійснити узгодження рентабельності підприємств і забезпечити необхідну рентабельність переробному підприємству і максимально можливу для постачальника сировини.