Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/156767
Назва: До питання застосування критерію О. Шашенко для прогнозу міцності супіщаних ґрунтів
Інші назви: The application of SHASHENKO'S criterion for forecasting the strength of sandy loam soils
Автори: Шаповал, В.
Пащенко, О.
Терещук, Р.
Жилінська, С.
Проценко, П.
Пономаренко, І.
Ключові слова: критерій міцності;одноплощиний зсув;міцність;консолідоване зрушення
Дата публікації: 2020
Видавництво: Журфонд
Бібліографічний опис: До питання застосування критерію О. Шашенко для прогнозу міцності супіщаних ґрунтів / В. Шаповал, О. Пащенко, Р. Терещук, С. Жилінськ, П. Проценко, І. Пономаренко // Український гірничий форум – 2020 : матеріали міжнар. конф., 4-5 листоп. 2020 р. – Дніпро : Журфонд, 2020. – С. 169-174.
Короткий огляд (реферат): Відомо, що залежність міцності глинистих ґрунтів в загальному і супіщаного ґрунту зокрема від чинного на них вертикального тиску має криволінійний вид (тобто їх властивість міцності є фізично нелінійними). При цьому в даний час припрогнозі міцності і стійкості ґрунтових підстав і споруд використовують лінійний критерій міцності Кулона - Мора. Це призводить до недостатньо точного обліку властивостей ґрунту що, в свою чергу, не дозволяє адекватно прогнозувати руйнування і втрату стійкості ґрунтових підстав і споруд. При написанні цієї роботи переслідувалася мета оцінити, наскільки підходить для врахуванняфізичної нелінійності супіщаних ґрунтів критерій міцності О. Шашенко. Для цього були застосовані теоретичні дослідження геомеханічних процесів з використанням аналітичних і чисельних математичних методів, а також проведено аналіз і узагальнення результатів теоретичних досліджень. В результаті показано, що в області зміни експериментальних даних критерій міцності О. Шашенко дозволяє більш точно, ніж критерій Кулона - Мора описати властивості міцності ґрунту. При цьому встановлено, що при екстраполяції кривих в область малих тисків найкращим є критерій міцності Кулона - Мора. Таким чином, вперше з використанням конкретних експериментальних даних досліджено питання про використання критерію міцності О. М. Шашенко для врахування фізичної нелінійності характеристик міцності властивостей супіщаного ґрунту. Отримані намирезультати дозволяють обґрунтовано застосовувати критерій міцності О. Шашенко для обліку нелінійних властивостей супіщаного ґрунту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/156767
Розташовується у зібраннях:Український гірничий форум – 2020 : матеріали міжнар. конф., 4-5 листопада 2020 р.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
UKRAINIAN MINING FORUM 2020__Український гірничий форум Збірник 2020_-169-174.pdf304,94 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.