Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161451
Назва: ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ ГЕРМАНІЮ У ВУГІЛЬНОМУ ПЛАСТІ c1 ШАХТИ «ДНІПРОВСЬКА»
Автори: Ішков, В.В.
Козій, Є.С.
Клименко, А.Г.
Ключові слова: германій, поле шахти, коефіцієнт кореляції, токсичні елементи, дисперсійний аналіз.
Дата публікації: 2021
Видавництво: ІV Міжнародна науково-технічна конференція «Проблеми розвитку гірничопромислових районів»
Короткий огляд (реферат): У роботі викладені результати аналізу розподілу германію по площі і в розрізі вугільного пласта с1 поля шахти «Дніпровська». Наведені побудовані карти ізоконцентрат та зміни регіональної складової нормованого вмісту германію у вугільному пласті с1 в межах поля шахти Дніпровська, які наглядно і надійно візуалізують рівень його накопичення по площі. За результатами кореляційного і регресійного аналізів розраховані коефіцієнти кореляції та лінійні рівняння регресії. Побудовані карти та розраховані рівняння регресії дають можливість виконати середньо- і довготерміновий прогноз вмісту цього елементу в гірничій масі, що видобувається і планувати подальші технічні та організаційні заходи направлені на управління його вмістом в продуктах і відходах вуглевидобутку. Комплекс виконаних досліджень дозволив встановити в межах розглянутого шахтопласта основні особливості характеру розподілу германію, що вірогідно має полігенний і поліхронний характер накопичення.
Опис: Основна практична цінність виконаних досліджень полягає у побудові карт ізоконцентрат та зміни регіональної складової нормованого вмісту германію у вугіллі пласта с1 (ш. Дніпровська) і розрахунку рівнянь регресії які дають можливість виконати середньо- і довготерміновий прогноз вмісту цього елементу в видобуваємій гірничій масі і планувати наступні технічні та організаційні заходи направлені на управління його вмістом в продуктах і відходах вуглевидобутку. Основне наукове значення отриманих результатів полягає у встановленні для розглянутого шахтопласту характеру розподілу германію, що вірогідно має полігенний і поліхронний характер накопичення. Зміна концентрації цього елемента по пласту ймовірніше за все обумовлена тектонічними і фаціальними локальними особливостями формування пласту, які в свою чергу контролюють петрографічний склад вугілля, гідродинамічний режим басейну торфонакопичення, літолого- фаціальний склад безпосередньої і основної покрівлі, тріщинуватість вугілля і вміщуючих порід.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161451
Розташовується у зібраннях:Кафедра геології та розвідки родовищ корисних копалин

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1_2021.pdfСтаття850,63 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.