Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161850
Назва: Вплив важких металів на ростові показники Wall barley (hordeum murinum) та japanese brome (bromus japonicus)
Інші назви: The influence of heavy metals upon the growth on Wall barley (Hordeum murinum) and Japanese brome (Bromus japonicus)
Автори: Красовський, С. А.
Ковров, О. С.
Клімкіна, І. І.
Віхе, О.
Хальмаєр, Г.
Ключові слова: відвал вуглевидобування;важкі метали;«рослини піонери»;міграція важких металів;метод мас-спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ІЗП-МС);фіторемедиація;транслокаційний фактор;coal dump;heavy metals;"pioneer plants";migration of heavy metals;phytoremediation
Дата публікації: 2022
Видавництво: Видавництво НТУ "ДП"
Бібліографічний опис: Вплив важких металів на ростові показники Wall barley (Hordeum murinum) та Japanese brome (bromus japonicus) / С. А. Красовський, О. С. Ковров, І. І. Клімкіна, О. Віхе, Г. Хальмаєр // Національний гірничий університет. Збірник наукових праць. – Дніпро : НТУ «Дніпровська політехніка», 2022. – № 68. – С. 184-192.
Короткий огляд (реферат): Мета: Визначити вплив важких металів на біометричні показники Wall barley (Hordeum murinum) та Japanese brome (Bromus japonicus) з подальшою можливістю використання досліджуваних рослин у якості фіторемедіаторів відвалів відходів вуглевидобування. Методика дослідження полягає у визначенні впливу солей важких металів (Pb, As, Co, Cu, Mn та Zn) із різними концентраціями на ростові показники рослин H.murinum та B.japonicus. Розрахована міграційна здатність солей важких металів у системі субстрат - розчин фільтрату - рослина. Досліджено акумулятивні властивості та транслокаційний фактор для досліджуваних рослин. Для детальної оцінки концентрацій важких металів у пробах та детального мікроелементного аналізу застосовано метод мас-спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ІЗП-МС). Результати дослідження: Встановлено, що досліджуванні рослини, H.murinum та B.japonicus мають адаптивну стійкість до важких металів, обидві рослини здатні до накопичення важких металів у кореневій системі та пагонах, і накопичують дані елементи, що дає змогу розглядати данні рослини у якості «рослин піонерів» з подальшою можливістю фіторемедиації відвалів відходів вуглевидобування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161850
Розташовується у зібраннях:Збірник наукових праць НГУ. - 2022. - № 68

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
19.pdf383,29 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.