Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/1620
Назва: Освітянська діяльність німецьких колоністів Півдня України на початку ХХ ст. (на прикладі товариства м. Олександрівка)
Автори: Берестень, О. Є.
Ключові слова: Освітянська діяльність німецьких колоністів;історія м. Олександрія
Дата публікації: 2009
Бібліографічний опис: Берестень О. Є. Освітянська діяльність німецьких колоністів Півдня України на початку ХХ ст. (на прикладі товариства м. Олександрівка) / О. Є. Берестень //Історія і культура Придніпров'я: Невідомі та маловідомі сторінки: Науковий щорічник.-Дніпропетровськ:НГУ,2009.-Вип. 6.– С. 150 – 154.
Короткий огляд (реферат): Урядовий «Маніфест 17 жовтня» 1905 р. зумовив організаційне станов-лення та активізацію просвітницько-культурницької діяльності різноманітних громадських об’єднань німців-колоністів та менонітів, які мешкали на півден-ноукраїнських теренах, актуалізувавши цілу низку проблем національно-культурницького відродження. На початку ХХ ст. однією з найголовніших внутрішніх проблем німець-комовної спільноти Півдня України була проблема адаптації національної сис-теми початкової освіти до нових соціально-економічних реалій та суспільно-політичних умов внутрішнього життя Російської імперії. Започатковані у 1905-1908 рр. німецькомовними колоністами просвітянські товариства мали на меті всебічне сприяння підвищенню загального рівня освіти та духовності представ-ників колоністської громади, оскільки створена ще на початку ХІХ ст. система початкової та середньої освіти через власну відсталість, консервативність та фінансову неспроможність не задовольняла освітянських вимог колоністського соціуму, який гостро відчував брак високопрофесійних кадрів у різних галузях сільського господарства та промисловості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/1620
Розташовується у зібраннях:ІКПНМС, 2009 рік

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
23.pdf167,14 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.