Чисельне дослідження напружено-деформованого стану конструктивно неоднорідної циліндричної оболонки при динамічному навантаженні - Каіров Олексій; Каіров Володимир (НТУ "ДП", 2025)
Розглянуто вимушені коливання підкріплених ребрами циліндричних оболонок з отворами та приєднаними твердими тілами. Розроблена уточнена математична модель напружено-деформованого стану оболонкової системи, що враховує конструктивну неоднорідність оболонкової системи. Задача розв’язується в лінійній постановці методом скінчених елементів з урахуванням дискретного розміщення ребер. Наведено результати чисельного дослідження впливу нормальної рівномірно розподіленої збуджуючої сили, що змінюється за гармонійним законом, отворів, приєднаних твердих тіл та інших конструктивних особливостей на амплітуди вимушених коливань, деформації і напруження оболонки.
Keywords: неоднорідна циліндрична оболонка; напружено-деформований стан; вимушені гармонічні коливання; отвори; підкріплюючі ребра; приєднані тверді тіла; метод скінчених елементів.