Розподіл напружень на задній поверхні зносу леза при різанні - Кравченко, Ю. Г.; Пацера, С. Т. (Видавництво НТУ "ДП", 2021)
Мета роботи − визначити максимальні і середні значення нормальних напружень на ділянці зносу задньої поверхні леза та вивести формулу показника степені функції розподілу нормальних напружень по довжині контакту зношування. Методика дослідження. Виконання поставленої мети досягається введенням спеціальної функції розподілу нормальних напружень на ділянці зносу задньої поверхні леза на основі максимальних нормальних напружень на різальній кромці зі сторони задньої поверхні леза і показника степені спадної функції. Вихідною базою для визначення параметрів математичної моделі розподілу нормальних напружень на задній поверхні зносу леза і відповідних дотичних напружень служила розроблена система емпіричних залежностей дотичної, радіальної та осьової складових сили різання від глибини, подачі, швидкості різання при певних передньому куті, радіусі при вершині і величині зносу з напрацьованими показниками степені, коефіцієнтом розмірної пропорційності та поправковими коефіцієнтами на марку оброблюваного матеріалу та умови різання.
Stress distribution along the flank wear surface of the blade during cutting operation
Keywords: знос задньої поверхні; розподіл напружень; показник степені залежності; величина зносу; сила тертя; передній кут