Гемологічна характеристика нових різновидів дорогоцінного каміння на сучасному світовому ринку - Герасименко Юлія (My University, 2024)
Мета роботи – на основі аналізу гемологічних характеристик зазначених різновидів коштовного каміння, обґрунтувати доповнення вітчизняної класифікації. Об’єкт дослідження – різновиди коштовного каміння, не враховані законодавством України. Предмет дослідження – гемологічні властивості цих різновидів коштовного каміння, що впливають на їх якісні і вартісні характеристики. Практичне значення – розширення загальних відомостей щодо геології родовищ і гемологічних особливостей нових різновидів коштовного каміння Для виконання поставленої мети було сформульовано наступні задачі: 1. Визначити торгові назви коштовного каміння на сучасному світовому ринку, відсутні у нормативно-правовому полі України. 2. Охарактеризувати геологічні особливості відповідних родовищ, за можливості навести дані щодо ресурсів і запасів. 3. Продемонструвати декоративні властивості (у тому числі феномени) нових різновидів коштовного каміння, пояснити їх генезис. 4. Навести ринкові дані щодо вартості виробів і сировини; знайти місце нових різновидів коштовного каміння у вітчизняній класифікації.
Keywords: ЛАРИМАР; СУЛТАНІТ; АМЕТРИН; ПЕТЕРСИТ; НУУМІТ; ГАКМАНІТ; АМОЛІТ; ДИНОБОН; ГРАНАТИ МАЛІ І МАЛАЙА; УМБАЛІТ; ДЖОНКОЙВУЛАЇТ; ПЕЦЦОТТАЇТ; РОДОВИЩА; РОЗСИПИ