Передумови нового погляду на освоєння природно-ресурсного потенціалу порушених гірничими роботами територій - Гальченко, З. С. (НТУ ДП, 2022)
Здатність природного комплексу або його окремих компонентів задовольняти потреби суспільства в енергії, сировині, здійсненні різноманітних видів господарської діяльності складають його природно-ресурсний потенціал. Порушені гірничими роботами території – це землі, що втратили свою господарську цінність або які є джерелом негативного впливу на навколишнє середовище у зв‘язку зі зміною рельєфу, ґрунтового покриву, гідрогеологічного режиму в результаті діяльності гірничодобувної промисловості. Процеси проведення гірничих робіт негативно впливають практично на усі компоненти довкілля.
Keywords: освоєння природно-ресурсного потенціалу; гірничі роботи; господарська діяльність; діяльність гірничодобувної промисловості; довкілля