Застосування дворівневої анкерної системи кріплення виїмкових виробок на шахтах Західного Донбасу - Мовчан І. Д. (НТУ " ДП", 2024)
Для забезпечення стійкого стану виїмкових виробок та їх сполучень на весь період експлуатації, у ряді випадків найбільш доцільним є застосування дворівневої схеми анкерного кріплення, де крім анкерів довжиною до 3 м (I рівень), використовуються анкери глибокого закладання (II рівень). Анкери другого рівня закріплюються у стійких породах покрівлі – за межами склепіння природного обвалення та з урахуванням ослаблення та деформації боків виробки. При цьому нестійкі породи покрівлі скріплюються анкерами першого рівня і підвішуються на анкерах другого рівня до стійких порід покрівлі за межами природного склепіння.
Keywords: шахти Західного Донбасу; анкерна система кріплення виїмок; кріплення; дворівнева система кріплення