Застосування традиційних методів оцінки професійних ризиків при виборі ЗІЗ - Кравченко Б.Д. (НТУ "ДП", 2024)
Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) є важливою складовою системи охорони праці на підприємствах. Правильний вибір ЗІЗ залежить від ретельної оцінки професійних ризиків, які можуть виникати в результаті впливу небезпечних або шкідливих факторів на робочому місці. У процесі цієї оцінки використовуються різні методи, серед яких можна виділити як традиційні підходи, що вже давно використовуються в багатьох сферах промисловості і на виробництві, так і новітні технології, що застосовуються в умовах цифровізації та розвитку індустрії 4.0. Традиційні методи оцінки професійних ризиків відображають досвід багатьох років. Їх застосування часто базується на безпосередньому спостереженні, аналізі аварійних ситуацій, а також використанні стандартних статистичних підходів. Серед них найбільш популярними є метод експертних оцінок, FMEA, метод аналізу ймовірностей та наслідків та метод аналізу небезпечних факторів.
Keywords: засоби індивідуального захисту (ЗІЗ); професійні ризики; методи оцінки професійних ризиків; безпека праці