Техніко-технологічні особливості ведення гірничих робіт спареними лавами - Дичковський, Р.; Шаварський, Я.; Фальштинський, В.; Дупляк, М.; Шишко, В. (Журфонд, 2021)
У даній статті висвітлені основні аспекти із впровадження нових технікотехнологічних рішень щодо відпрацювання запасів вугілля. До розгляду прийнято запаси, що знаходяться у тонких вугільних пластах. За технологічне удосконалення прийнято застосування комплексної механізації, що працює на одну транспортну мережу (спарені лави). При моделюванні системи: «гірський масив – гірничодобувне обладнання» застосовано принципи статистичної обробки даних та математичний механізм, який передбачає практичне встановлення переміщень покрівлі та підошви вугільного пласта з подальшим встановленням напруженості гірського масиву. Такий підхід дає можливість безпосередньо в умовах очисних вибоїв отримати автентичні результати, що характеризують поведінку масиву у обмежених геометричних розмірах лав. Запропоновані техніко-технологічні рішення дозволяють провести концентрацію очисних робіт та забезпечити відповідні економічні показники роботи гірничодобувних підприємств, що відпрацьовують такі вугільні запаси.

This article highlights the main aspects of the implementation of new technical and technological solutions for the development of coal reserves. Reserves in thin coal seams have been considered. Technological improvement is the use of complex mechanization, working on one transport network (paired units). When modeling the system: "rockmass - mining equipment" the principles of statistical data processing and mathematical mechanism are used, which involves the practical establishment of the movements of the roof and foot of the coal seam with the subsequent establishment of the tension of the massif. This approach makes it possible directly in the conditions of the wallfaces to obtain authentic results that characterize the behavior of the rockmass in the limited geometric dimensions of the wallfaces. The proposed technical and technological solutions allow the concentration of mining works and to ensure the appropriate economic performance of mining enterprises that extract such coal reserves.
Technical and technological features of mining by paired units
Keywords: вугілля; тонкі вугільні пласти; модулювання процесів; гірниче виробництво; економічні показники; coal; gasifier; coal; zero-dimensional problem statement; thermodynamic parameters