Технологія видобутку газових гідратів методом зниження тиску - Стремовський, Є. О.; Хоменко, В. Л. (НТУ ДП, 2022)
Газові гідрати – відносно нове і потенційно велике джерело природного газу. Дослідники тільки відносно нещодавно почали досліджувати можливості їх видобутку і використання [1]. Газогідрати це тверді кристалічні речовини. Їх кристалічна решітка побудована з молекул води, у внутрішніх порожнинах яких розміщуються молекули газу, що утворює гідрат. Гідрати утворюються там, де вода і газоподібні вуглеводні виявляються поруч при низьких температурах і підвищених тисках. За зовнішню схожість газогідрати стали називати льодом", що "горів. У природі газогідрати зустрічаються або в зонах вічної мерзлоти, або на глибоководді, що спочатку створює скрутні умови для їх розробки. Попередні оцінки запасів газогідратів у світі свідчать про те, що вони на порядок перевищують запаси конвенціонального природного газу. Але лише невелика частина з них може бути здобута при поточному рівні розвитку технологій. До того ж видобуток газогідратів вимагає величезних витрат і може бути пов’язаний з непередбаченими екологічними ризиками.
Keywords: газові гідрати; природний газ; видобуток газу