Удосконалення технологій освоєння нафтових свердловин - Мухін, Д. Б.; Расцвєтаєв, В. О. (My University, 2023)
Під освоєнням свердловин розуміють комплекс робіт із фізикохімічного впливу на пласт з метою отримання з нього сталого промислового припливу нафти та газу. При освоєнні свердловини в експлуатаційну колону спускають насосно компресійні труби нижній кінець яких мають трохи вище інтервалу перфорації. Гирло свердловини обладнують фонтанна арматура, на бічних відводах якої розміщують штуцерні камери, а в кінці викидних лінії встановлюють трапну установку і ємність для виміру обсягів суміші, що надходить. Потім знижують тиск на вибої свердловини і створюють депресію на пласт, при якій пластова рідина починає надходити в свердловину і по колоні компресійні насосно труби на поверхню.
Keywords: нафтова свердловина; нафтова промисловість; гідростатичний тиск