Роль громадянського суспільства у національній консолідації - Мельник, В. В.; Шевченко, С. О. (НТУ ДП, 2024)
За умов жорсткого протистояння з ворогом у боротьбі за свою незалежність Україна як ніколи потребує національної консолідації. Національна консолідація суспільства тісно пов’язана з розвитком громадянського суспільства та його інституцій. У розвинених країнах саме впливові громадські організації відіграють важливу роль у процесі консолідації суспільства, формуванні національної свідомості та національної культури. Громадянське суспільство є одним із ключових чинників у розвитку політичної нації та національної консолідації, зокрема, коли йдеться про формування громадянина з національною свідомістю та політичною і національною культурою. Практика показує, що консолідуватися можуть члени суспільства з різною етнічною, конфесійною належністю, нерівним соціальним і культурним станом, а сам процес консолідації виникає між групами однодумців, навколо національних цінностей та ідей, політичних й етнічних громадських лідерів чи проти них. Важливо, щоб у процесі національної консолідації сучасного українського суспільства створити умови для формування інститутів громадянського суспільства, здатних зберегти територіальну єдність країни і сприяти сталому розвитку. Практика показує, що низька ефективність громадських інститутів продукує низький рівень цього процесу. З одного боку, рівень національної консолідації суспільства залежить від ефективної діяльності інститутів, а з іншого – сприяє утворенню нових соціальних інститутів [1]. Громадянське суспільство має важливий вплив на сталий розвиток громад. Важливо розуміти цей вплив і способи його підтримки.
Keywords: громадське суспільство; національна консолідація