Обґрунтування управлінських рішень у сфері мотивації персоналу підприємства - Третьякова Дарина Ярославівна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота ступеня бакалавр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП «Менеджмент»), Дніпро, 2025. Об’єкт дослідження – система мотивації персоналу на підприємстві. Мета роботи – обґрунтувати управлінські рішення щодо вдосконалення системи мотивації персоналу для підвищення ефективності діяльності підприємства. Основні результати кваліфікаційної роботи бакалавра полягають у такому: досліджені та узагальнені теоретичні основи мотивації персоналу в системі управління підприємством; проаналізована та надана оцінка кадрового складу в системі управління підприємством ТОВ «ДІСАМ»; запропоновано комплекс управлінських рішень для підвищення ефективності мотивації персоналу, включаючи як матеріальні, так і нематеріальні стимули; надано оцінку ефективності впровадження запропонованих заходів. Результати роботи впроваджено: управління рішень у сфері мотивації персоналу підприємства (на підставі внутрішнього звіту щодо оцінки мотиваційної системи, протокол №12 від 20.05.2025 р.).
Обґрунтування управлінських рішень у сфері мотивації персоналу підприємства
Третьякова Д.Я. Обґрунтування управлінських рішень у сфері мотивації персоналу підприємства / Д.Я. Третьякова – Д.: НТУ «ДП», 2025. – 60 с.
Keywords: МОТИВАЦІЯ; ОЦІНКА ПЕРСОНАЛУ; ПІДПРИЄМСТВО; ПРАЦЕЗАРПЛАТНА ПОЛІТИКА; СТИМУЛЮВАННЯ; УПРАВЛІННЯ