Однородинні будинки: Історичний аспект створення житла малої площі та їх видозміни у процесі експлуатації - Дичковський, Р.О; Дупляк, М.О; Семенов, А.І (Національний гірничий університет, 2017)
Проведено аналіз наявних рішень та історичних аспектів створення індивідуальних житлових будинків в Україні. Питання економії і економного використання житлових площ стало особливо актуальним у сучасному проектуванні таких споруд. Сучасні будівельні технології дозволяють по новому підійти до проектування сучасної української хати з використанням історичних традицій. На прикладі сучасного регіонально орієнтованого українського села розглянуто доцільність проектування індивідуального однородинного житлового будинку малої площі. Робота направлена на створення доцільного розташування житлових та технологічних приміщень у будинку з метою застосування нових економічно привабливих будівельних матеріалів та формування системи опалення з використанням енергоощадних технологій їх обігріву ґрунтуючись на територіальному розташуванні та забезпеченістю енергетичною сировиною.