Удосконалення технології гідравлічного розриву пласта в нафтогазовій інженерії - Любченко К. М. (НТУ "ДП", 2025)
Гідравлічний розрив пласта (ГРП) є ключовою технологією для підвищення продуктивності нафтових і газових свердловин, особливо в умовах низькопроникних колекторів і пізніх стадій розробки родовищ. Зростання частки горизонтальних свердловин з багатостадійним ГРП (БГРП) у низькопроникних пластах з проникністю близько 0,1 мД вимагає вдосконалення методів аналізу та оптимізації для забезпечення стабільної експлуатації. Традиційні методи гідродинамічних досліджень свердловин (ГДІС) часто обмежені через припущення про ідентичність тріщин ГРП, що призводить до недооцінки нерівномірності припливу та неефективності окремих стадій [1, 2].
Keywords: гідравлічний розрив пласта; нафтогазова інженерія; продуктивність нафтових свердловин; продуктивність газових свердловин; розробка родовищ