Оцінка недоліків проведення буровибухових робіт в різних гірських масивах - Лапченко А. С. (НТУ "ДП", 2025)
За результатами наведених досліджень шорсткість та тріщинуватість після вибухів показали тенденцію зниження в міру оптимізації схеми зарядження. Зона найбільшої шорсткості спостерігалась в арковій частині виробки. Наведено дані досліджень щодо витрат бетону в залежності від шорсткості поверхні контуру виробки. За цими залежностями може бути оцінено витрату бетону залежно від шорсткості поверхні контуру виробки. На основі проведених досліджень зроблено висновок про можливість досягнення високої якості вибухових робіт лише на основі комплексної інтеграції: геологічних даних, проектної схеми, технології заряджання, моніторингу та корекційних заходів. According to the results of the above studies, the roughness and cracking after blasting showed a tendency to decrease as the charging scheme was optimized. The zone of greatest roughness was observed in the arched part of the working. Research data on concrete consumption depending on the roughness of the surface of the excavation contour are presented. Based on thesedependencies, concrete consumption depending on the roughness of the surface of the excavation contour can be estimated.
Disadvantages’s evaluation of drilling and blasting works in various rock
Keywords: буровибухові роботи; витрата бетону; гірський масив; контурна виробка; тріщинуватість; тунель; шорсткість.; drilling and blasting; concrete consumption; rock massif; contour mining; fracturing; tunnel; roughness