"Катеринославські губернські відомості" як джерело з історії культурного життя Катеринославщини ХІХ ст. - Аванесян, Д. З. (My University, 2009)
Провінційна періодика є одним із важливих джерел з історії культурного життя регіонів, зокрема це стосується «Губернських відомостей», які є унікаль-ними через свої типолого-інформаційні особливості. Жанри цього видання по-єднують документальні та наративні джерела, які відображають політичне, со-ціально-економічне та культурне життя губерній Російської імперії ХІХ – поча-тку ХХ ст. «Губернські відомості» стали першими регіональними періодични-ми виданнями і мали офіційний характер (крім 28 центральних губерній вони виходили в 9 українських (Волинська, Катеринославська, Київська, Подільська, Полтавська, Таврійська, Харківська, Херсонська, Чернігівська), 4 – польських, 2 – білоруських та у Грузії) [28, с. 90-95]. «Катеринославські губернські відомо-сті» (далі: КГВ), як і більшість «Відомостей» були засновані у 1838 р., мали схожу структуру та були чітко регламентовані законодавством [2, с. 12-14]. Попри офіційний характер публікації КГВ мають значний інформаційний потенціал, що відображає процес розвитку культури на Катеринославщині.
Keywords: історія Катеринослава; Катеринославські губернські відомості; культурне життя Катеринослава ХІХ ст.