Технология получения ванадия и алюминия из шлаков и шламов тепловых электростанций - Скляр, Л. В. (My University, 2017)
Наведено результати досліджень з вивчення текстури, структури, мінерального і гранулометричного складів відходів спалювання палив двох видів рідкого (Київська ТЕС) і твердого (Зеленодольська ТЕС). Були проведені експерименти з механічного розподілу в від- центровому, магнітному та електричному полях, відпрацьовані методи гідрометалургійно- го вилучення ванадію і алюмінію з ванадій і алюмовміщуючих продуктів механічного збага- чення. Технологічна схема хімічного збагачення ванадійвміщуючих продуктів включала: підготовку шихти, яка складалася з шламу і повареної солі; спікання шихти, подрібнення спеку, вилуговування водою і сірчаною кислотою, фільтрацію і промивку залишку. Принципова схема отримання алюмінію з алюмовміщуючих продуктів включає в себе шихтування вихідної сировини з вапняком, спікання отриманої шихти, агітаційне вилугову- вання спеку, промивку з виділенням алюмінію в розчин. Алюмінатний розчин піддається обе- скремніванню і карбонізації з отриманням гідроксиду алюмінію, операцією кальцинації виді- ляють чистий алюміній.

Приведены результаты исследований по изучению текстуры, структуры, минерально- го и гранулометрического составов отходов сжигания топлив двух видов жидкого (Киев- ская ТЭС) и твердого (Зеленодольская ТЭС). Проведены эксперименты по механическому разделению в центробежном, магнитном и электрическом полях, отработаны методы гид- рометаллургического извлечения ванадия и алюминия из ванадий и алюмоосодержащих про- дуктов механического обогащения. Технологическая схема химического обогащения ванадий содержащих продуктов включала: подготовку шихты, которая состояла из шлама и пова- ренной соли; спекание шихты, измельчение спеки, выщелачивание водой и серной кислотой, фильтрацию и промывку остатка. Принципиальная схема получения алюминия из алюмосодержащих продуктов включает в себя шихтовку исходного сырья с известняком, спекание полученной шихты, агитационное выщелачивание спека, промывку с выделением алюминия в раствор. Алюминатный раствор подвергается обескремниванию и карбонизации с получением гидроокиси алюминия, опера- цией кальцинации выделяют чистый алюминий.

The results of studies on the texture, structure, mineral and granulometric composition of fuels combustion waste of two types of liquid (Kyiv TPP) and solid (Zelenodolskaya TPP) are presented. Experiments on mechanical separation in centrifugal, magnetic and electric fields have been carried out, methods of hydrometallurgical extraction of vanadium and aluminum from vanadium and alumino-containing products of mechanical enrichment have been worked out. Technological scheme of chemical enrichment of vanadium containing products included preparation of charge, which consisted of slime and common salt; sintering of the charge, shredding the sinter, leaching with water and sulfuric acid, filtration and washing of the residue. The principle scheme for the production of aluminum from alumina-containing products includes the charge of the raw material with limestone, sintering of the obtained charge, agitation leaching of the sinter, washing with the separation of aluminum into the solution. The aluminate solution undergoes desiliconization and carbonization to produce aluminum hydroxide, the calcination operation yields pure aluminum.
Keywords: получение ванадия; получение алюминия; переработка отходов ТЭС