Орієнтовний прогноз перспективи використання технологій переробки відходів гірничодобувних підприємств на найближчі 30 років - Чоботько І. І. (НТУ «ДП», 2025)
Розглянуто поточний стан та перспективи управління відходами гірничодобувної промисловості України. Зазначено, що переважна частина відходів утворюється внаслідок видобутку металевих руд, вугілля та інших корисних копалин. Відходи накопичуються у териконах і хвостосховищах, часто без належної ізоляції, що створює загрозу довкіллю. Проаналізовано інноваційні напрями переробки, зокрема біовилуговування, фіторемедіацію, плазмову переробку, піроліз та нанотехнології. Особлива увага приділена концепції циркулярної економіки, впливу міжнародного екологічного законодавства та автоматизації процесів із застосуванням ШІ. Наголошено на економічній доцільності утилізації вторинної сировини, зниженні CO₂ та зменшенні площі відвалів. Визначено ключові виклики — високі витрати, недостатня нормативна база та потреба в міжнародній координації.
An indicative forecast of the prospects for the use of mining waste treatment technologies for the next 30 years
Keywords: відходи; переробка; циркулярна економіка; інновації; waste; recycling; circular economy; innovation