Український цирконій - Шпильовий, Л. В.; Білецький, В. С. (Видавництво НГУ, 2019)
Актуальність проблеми. Стаття присвячена історії становлення вітчизняної цирконієвої промисловості. Цирконій – рідкісний метал, широке застосування якого у різних галу-зях промисловості. Основним промисловим мінералом – носієм цирконію, – є циркон – силікат цирконію з домішками гафнію. Цирконові руди переробляються на цирконієві фе-росплави, металічний цирконій, діоксид цирконію, та інші хімічні сполуки цирконію. Мета. Простеження і введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток цирконієвої промисловості на теренах України у першій половині ХХ ст.. Методи і апаратура. Літературний огляд, залучення архівних матеріалів, опис техні-ки і технології первинної переробки цирконієвих руд на Мазурівському родовищі України. Результати. Простежено вервечку подій, які розкривають технологічний та техніч-ний поступ в розвитку видобутку і збагачення цирконієвих руд на Мазурівському родовищі України. Наукова цінність розробки: подана схема ланцюга апаратів первинної збагачувальної фабрики цирконієвих руд на Мазурівському родовищі. Описані режимні параметри, послідов-ність операцій та технологічні апарати. Практичне значення. Показано, що Маріупольське цирконове родовище стало пер-шою сировинною базою цирконієвої промисловості України та СРСР. Освоєння родовища прискорило розвиток цирконієвої промисловості країни, допомогло виявити і розширити сфери застосування цирконію та його сполук у народному господарстві. Ключові слова: вітчизняна цирконієва промисловість, історія, техніка та технологія збагачення циркону.

Актуальность проблемы. Статья посвящена истории становления отечественной циркониевой промышленности. Цирконий – редкий металл, широкое применяемый в различ-ных отраслях промышленности. Основным промышленным минералом – носителем цирко-ния – является циркон – силикат циркония с примесями гафния. Цирконовые руды перера-батываются на циркониевые ферросплавы, металлический цирконий, диоксид циркония, и другие химические соединения циркония. Цель. Проследить и ввести в научный оборот основные события, факты, технические и технологические решения, которые определили развитие циркониевой промышленности на территории Украины в первой половине ХХ в .. Методы и аппаратура. Литературный обзор, привлечение архивных материалов, описание техники и технологии первичной переработки циркониевых руд на Мазуровском месторождении Украины. Результаты. Прослежено череду событий, которые раскрывают технологический и технический прогресс в развитии добычи и обогащения циркониевых руд на Мазуровском ме-сторождении Украине. Научная ценность разработки: представлена схема цепи аппаратов первичной обо-гатительной фабрики циркониевых руд на Мазуровском месторождении. Описаны ре-жимные параметры, последовательность операций и технологические аппараты. Практическое значение. Показано, что Мариупольское цирконовое месторождение стало первой сырьевой базой отечественной циркониевой промышленности. Освоение мес-торождения ускорило развитие циркониевой промышленности страны, помогло выявить и расширить сферы применения циркония и его соединений в народном хозяйстве. Ключевые слова: отечественная циркониевая промышленность, история, техника и технология обогащения циркона.

The relevance of the problem. The article is devoted to the history of the formation of the domestic zirconium industry. Zirconium is a rare metal widely used in various industries. The main industrial mineral – the carrier of zirconium – is zircon – zirconium silicate with impurities of hafnium. Zircon ores are processed into zirconium ferroalloys, metallic zirconium, zirconium dioxide, and other chemical compounds of zirconium. Goal. To trace and bring into scientific circulation the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of the zirconium industry in Ukraine in the first half of the twentieth century .. Methods and equipment. Literature review, attraction of archival materials, description of the technique and technology of primary processing of zirconium ores at the Mazurovsky deposit in Ukraine. Results. A series of events is traced that reveal technological and technological progress in the development of mining and beneficiation of zirconium ores at the Mazurovsky deposit in Ukraine. Scientific value of the development: a circuit diagram of the apparatus of the primary processing plant of zirconium ores at the Mazurovsky deposit is presented. The operational parameters, the sequence of operations and technological devices are described. Practical value. It is shown that the Mariupol zircon deposit became the first raw material base of the domestic zirconium industry. The development of the deposit accelerated the development of the country's zirconium industry, helped to identify and expand the scope of zirconium and its compounds in the national economy. Key words: domestic zirconium industry, history, engineering and technology of zircon ore dressing.
Друкується в плані виконання дослідного проекту НТШ «Історія гірництва в Україні: від первісних спільнот до здобутків індустріальної епохи»
Keywords: загальні питання технологій збагачення; збагачення корисних копалин 2019; вітчизняна цирконієва промисловість; техніка та технологія збагачення циркону