Підвищення ефективності системи управління охороною праці на підприємствах вугільної галузі - Лантух Дмитро Олександрович (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 263 – цивільна безпека (26 – цивільна безпека) – Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Міністерство освіти і науки України, Дніпро, 2025. У дисертаційній роботі, що є завершеною науковою роботою, подано вирішення актуальної науково-прикладної задачі з підвищення ефективності системи управління охороною праці на підприємствах вугільної галузі, за рахунок виявлення взаємозв’язку між рівнями культури безпеки та виконанням вимог з безпеки праці, що дозволило удосконалити систему управління охорони здоров’я та безпеки праці на основі циклу Plan-Do-Check-Act (PDCA) та методу Functional Resonance Analysis Method (FRAM) для своєчасного виявлення невідповідностей та загроз в кожній функції системи управління підрозділів вугільного підприємства. Важливою характеристикою будь-якого виробничого підприємства є рівень культури безпеки, який дозволяє з’ясувати причини високого рівня травматизму та кількості професійних захворювань, що полягають у невиконанні вимог з безпеки праці гірниками. Це спонукає до необхідності дослідження взаємозв’язку між рівнями культури безпеки та виконанням вимог з безпеки праці гірниками для визначення дієвого інструментарію щодо підвищення результативності систем управління охорони здоров’я та безпеки праці. Для визначення дієвого інструментарію запропоновано використати цикл PDCA для визначення результативності прийнятих рішень на основі керування професійними ризиками та метод Functional Resonance Analysis Method (FRAM) для аналізу мінливостей основних функцій систем управління охорони здоров’я 3 та безпеки праці на основі визначення впливів від наявності необхідних ресурсів, створених передумов, ефективності контролю та часових рамок. Показано, що мінливість основних функцій систем управління охорони здоров’я та безпеки праці залежить від своєчасного та якісного виконання всіма співробітниками вугільних підприємств відповідних вимог, визначених на основі оцінювання рівня ризику, запобіжних і захисних заходів, дієвість яких пропонується обґрунтовувати через визначення суттєвого невиконання вимог з охорони здоров’я та безпеки праці в кожному підрозділі організації. Thesis for the Doctor of Philosophy degree in specialty 263 - civil security (26 - civil security) – Dnipro University of Technology, Ministry of Education and Science of Ukraine, Dnipro, 2025. The dissertation, as a completed scientific work, addresses a pressing scientific and practical problem: enhancing the level of safety culture at coal industry enterprises. This was achieved by identifying the relationship between safety culture maturity levels and compliance with occupational safety requirements, which enabled the improvement of the occupational safety and health management system. The enhancement is based on the integration of the PDCA cycle and the Functional Resonance Analysis Method (FRAM), facilitating timely detection of inconsistencies and threats within each management system function and organizational unit of coal industry enterprises. An essential characteristic of any industrial enterprise is the level of safety culture, which enables the identification of underlying causes for elevated rates of injuries and occupational diseases. These adverse outcomes are predominantly attributed to non-compliance with safety requirements by miners. Therefore, it is imperative to examine the relationship between safety culture levels and miners’ adherence to occupational safety regulations in order to determine effective instruments for enhancing the performance of occupational safety and health management systems. To identify an effective toolkit, it is proposed to apply the PDCA cycle to evaluate the effectiveness of decisions made within occupational risk management, complemented by the Functional Resonance Analysis Method (FRAM) to analyse variability in the core functions of occupational health and safety management systems. This analysis is based on assessing the impact of resource availability, established prerequisites, control efficiency, and timing.
Increasing the level of safety culture at the coal industry enterprises
Keywords: професійний ризик; аудитор; система управління безпекою праці; небезпечна подія; інцидент; тяжкість наслідків; ймовірність настання небезпечної події; модель; процес керування ризиками; процедура з оцінювання ризиків; occupational risk; auditor; occupational safety management system; hazardous event; incident; severity of consequences; probability of occurrence of a hazardous event; model; risk management process; risk assessment procedure