Повоєнна відбудова та трансформація України: концептуальний підхід ЄС - Рудік Олександр Миколайович (My University, 2023)
У статті розглядається концептуальний підхід ЄС до повоєнної відбудови та трансформації України, представлений в повідомленні Європейської Комісії «Надання допомоги та відновлення України» від 18 травня 2022р. Проаналізовано чотири основні стовпи майбутньої відбудови України: відновлення країни на основі найновіших європейських політик і стандартів; імплементація структурного та регуляторного порядку денного; підтримка відновлення економіки та суспільства України. Досліджено ключові аспекти, запропонованої Європейською Комісією «Платформи відбудови України», створення якої передбачає, що зусилля з відновлення мають очолити українська влада в тісному партнерстві з ЄС та іншими ключовими партнерами, такими як партнери G7 і G20 та інші треті країни, а також міжнародні фінансові установи та міжнародні організації. Розглянуто також концептуальні рамки внеску ЄС у відновлення України. Зроблено висновок про те, що попри повномасштабну війну, яка ще триває, Європейська Комісія вважає, що настав час дивитися вперед і готуватися до масштабних міжнародних зусиль з відновлення країни, які розпочнуться після перемоги України. The article examines the EU’s conceptual approach to the post-war reconstruction and transformation of Ukraine, presented in the European Commission’s Communication «Ukraine Relief and Reconstruction» dated May 18, 2022. Russia’s unprovoked and unjustified invasion of Ukraine caused terrible human suffering and massive destruction of settlements, industrial facilities, housing stock, social buildings, and infrastructure. Enormous damage has been done to the environment. Millions of Ukrainians are forced to leave their homes.
Post-war reconstruction and transformation of Ukraine: the eu’s conceptual approach
Keywords: повномасштабна війна; європейська інтеграція; реформи; співпраця; координація; солідарність ЄС; міжнародні партнери.; full-scale war; European integration; reforms; cooperation; coordination; EU solidarity; international partners.