Роль механізмів регулювання еколого-економічного розвитку гірничодобувної галузі у формуванні інноваційного середовища національної економіки - Яциковський Б. І.; Іванишина Г. С.; Голубка С. М. (НТУ "ДП", 2023)
Результати. Обґрунтована необхідність державних впливів на господарський розвиток з метою ефективного використання природно-ресурсного потенціалу, базованого на добуванні з надр корисних копалин, а також їхньої розвідки, розробки, первинної переробки, використання і збуту. Визначено роль управлінських механізмів у формуванні інноваційної моделі збалансованого розвитку національної економіки та висвітлено пріоритети екологоекономічного розвитку гірничодобувної галузі. Обґрунтовано концепт державного регулювання економічним розвитком гірничодобувної галузі, який варіюється між двома крайніми сценаріями – активне добування корисних копалин з дотриманням вимог ефективного використання природно-ресурсного потенціалу та/або призупинення добування корисних копалин з огляду на інтереси майбутніх поколінь і на екологічні імперативи. Доведено, що вдосконалення адміністративно-правових механізмів регулювання еколого-економічним розвитком слід здійснювати не стільки через впровадження нових норм, скільки з контролем виконання діючих положень, а також врахування досвіду регулювання еколого-економічним розвитком у системі національних економік в країнах ЄС. Results. The need for government influence on economic development is substantiated in order to effectively use the natural resource potential based on the extraction of minerals from the subsoil, as well as their exploration, development, primary processing, use and sale. The role of management mechanisms in the formation of an innovative model of balanced development of the national economy is determined, and the priorities of ecological and economic development of the mining industry are highlighted. The concept of state regulation is substantiated by the economic development of the mining industry, which varies between two extreme scenarios - active extraction of minerals in compliance with the requirements of effective use of natural resource potential and/or suspension of extraction of minerals in view of the interests of future generations and ecological imperatives. It has been proven that the improvement of the administrative and legal mechanisms of regulation of ecological and economic development should be carried out not so much through the introduction of new norms as by monitoring the implementation of existing provisions, as well as taking into account the experience of regulation of ecological and economic development in the system of national economies in the EU countries.
Role of mechanisms regulating the environmental and economic development of mining industry in the formation of innovative environment of national economy
Keywords: національна економіка; еколого-економічний розвиток; інноваційне середовище; гірничодобувна галузь; економічний розвиток; механізми державного регулювання; national economy; ecological and economic development; innovative environment; mining industry; economic development; mechanisms of state regulation