Обґрунутвання схеми деформування листа у виробництві електрозварних труб великого діаметру під час покрокового вигинання - Козечко, В. І.; Григоренко, В. У.; Проців, В. В. (НТУ ДП, 2022)
Електрозварні труби великого діаметру підрозділяють на труби загального призначення та для транспортування нафти та газу (ДСТУ ISO 3183:2019, API Spec 5L). З точки зору безпеки, до магістральних трубопроводів висувають особливо високі вимоги із забезпечення надійності експлуатації труб, оскільки транспортуються вибухонебезпечні та вогненебезпечні матеріали. В останні роки у різних державах світу і в тому числі в Україні введені в дію агрегати з виробництва електрозварних прямошовних труб діаметром до 1420 мм, що мають технологію з покроковим вигинанням листа на пресі (JСOE).
Keywords: деформація; трубопровід