Управління внутрішньоорганізаційними конфліктами у сфері дистрибуції - Клименко Аркадій Тимофійович (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальності 073 Менеджмент (07 Управління та адміністрування). Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Міністерство освіти і науки України, Дніпро, 2025. Дисертацію присвячено обґрунтуванню та удосконаленню механізмів управління внутрішньоорганізаційними конфліктами у дистрибуційних системах підприємств на основі поєднання сучасних управлінських концепцій та інструментів логістичної координації. Здійснено теоретико-методологічне дослідження внутрішньоорганізаційних конфліктів у сфері дистрибуції, що дозволило обґрунтувати розгляд конфлікту як багатовимірного соціального явища, невід’ємного від процесів функціонування і розвитку сучасних організаційних систем. На основі аналізу еволюції управлінських підходів до розуміння природи конфлікту показано, що від початкового трактування його як аномального відхилення, сучасна управлінська думка перейшла до інтегративних концепцій, що визнають конфлікт природним, поліфункціональним і потенційно конструктивним елементом організаційної динаміки. Розкрито системну роль конфлікту як соціального дзеркала, носія адаптаційного імпульсу та каталізатора змін, а також виокремлено його ключові виміри: поведінковий, комунікативний, емоційно-психологічний, структурний, інституційний та культурно-ціннісний. A dissertation submitted for the degree of Doctor of Philosophy in Specialty 073 – Management (Field 07 – Management and Administration). National Technical University «Dnipro Polytechnic», Ministry of Education and Science of Ukraine, Dnipro, 2025. The dissertation is devoted to the substantiation and improvement of mechanisms for managing intra-organizational conflicts in enterprise distribution systems based on the integration of modern management concepts and tools of logistical coordination. A theoretical and methodological study of intra-organizational conflicts in the field of distribution was conducted, which made it possible to justify the consideration of conflict as a multidimensional social phenomenon inherent in the functioning and development of modern organizational systems. Based on the analysis of the evolution of managerial approaches to understanding the nature of conflict, it has been demonstrated that, from its initial interpretation as an abnormal deviation, contemporary management thought has shifted towards integrative concepts that regard conflict as a natural, multifunctional, and potentially constructive element of organizational dynamics. The systemic role of conflict is revealed-as a social mirror, a bearer of adaptive impulses, and a catalyst for change-and its key dimensions are identified: behavioral, communicative, emotional-psychological, structural, institutional, and cultural-value.
Managing Intra-Organizational Conflicts in the Field of Distribution
Keywords: внутрішньоорганізаційні конфлікти; управління конфліктами; дистрибуційні системи; міжфункціональна взаємодія; логістична координація; оптимізація бізнес-процесів; стратегічне управління; організаційна ефективність; конфліктологічні моделі; управлінські рішення; координація підрозділів; інструменти врегулювання конфліктів; багатокритеріальна оптимізація; ризики в дистрибуції; корпоративна культура; сталий розвиток організації; ntra-organizational conflicts; conflict management; distribution systems; cross-functional interaction; logistical coordination; business process optimization; strategic management; organizational efficiency; conflictological models; managerial decisions; departmental coordination; conflict resolution tools; multicriteria optimization; distribution risks; corporate culture; sustainable organizational development