Обґрунтування взаємозв'язку безпеки праці та прибутку підприємства - Заікіна, Д. П. (My University, 2020)
Визначено, що економічні механізми заходів щодо поліпшення безпеки праці повинні визначатися, насамперед, економічним виразом соціального значення охорони праці з метою вибору оптимального рішення. У статті також розглянуто показники, що характеризують та впливають на безпеку праці, відповідно, на величину прибутку підприємства. Досліджено так зване «економічне значення охорони праці», яке визначається результатами зміни соціальних показників й економічними факторами. Відображено питання кількісної та якісної оцінки економічної ефективності функціонування системи управління охороною праці під час розробки родовищ корисних копалин підземним способом. Здійснено спробу математичного опису взаємозв’язку безпеки праці та прибутка підприємства. Визначено оптимальні та максимальні показники ризику, прибутку та ефективності функціювання системи управління охороною праці на прикладі гірничого підприємства ПАТ «Кривбасзаліз- рудком». З’ясовано, що найвищий ступінь безпеки праці досягається за умови, якщо весь комплекс показників перебуває в межах допустимих границь порогових значень.
Justification of co-relation of occupational safety and business profits
Keywords: охорона праці; охрана труда; система управління охороною праці; система управления охраной труда; безпека праці; безопасность труда; взаємозв’язок; взаимосвязь; показники збитків; показатели убытков; величина виникнення ризиків; величина возникновения рисков