Алгоритм поділу початкової вибірки при прогностичному моделюванні - Козир, С. В. (My University, 2022)
Прогнозування найчастіше використовується на етапах аналізу реалізації стратегій розвитку організації через проекти. При реалізації проектів прогнозування використовується для оцінки можливих результатів їх відхилень від цілей. При цьому важливо оцінити ефективність передбачення побудованої моделі і особливо при прогнозуванні тестових зразків, які не використовувались при навчанні моделі. Однією із метрик валідності моделі може бути Q 2 . Ця метрика аналогічна коефіцієнту детермінації R2 , але з тією різницею, що Q 2 використовується до контрольної послідовності замість навчальної (R2).
Keywords: прогностичне моделювання; початкова вибірка; алгоритм поділу; ефективность передбачення