Стандарти звітності про сталий розвиток: вимоги до розкриття інформації - Ходзицька В. В. (НТУ "ДП", 2025)
Європейські стандарти ESRS оновлюють підходи до сталого звітування. Сталий розвиток не тільки стає невід’ємною частиною корпоративного менеджменту, але і частиною обов’язкового нефінансового звітування. Відбувається постійна та стрімка зміна регуляторних вимог щодо нефінансової звітності задля всеосяжного релевантного сталого звітування. 2025 рік не став виключенням. У Європейському Союзі вже набрала чинності Директива CSRD, метою якої є розкриття розширеної інформації про соціальні, екологічні та управлінські аспекти діяльності суб’єктів господарювання. Господарюючі суб’єкти, що взаємодіють з європейськими корпораціями чи готуються до міжнародного фінансування вже використовують Європейські стандарти ESRS та глобальні IFRS S1 та S2, що суттєво змінюють підходи до сталого звітування, тому вкрай важливим є розуміння вимог щодо розкриття інформації зі сталого звітування. ESRS 2 встановлює вимоги до розкриття інформації, яку підприємство повинно надавати на загальному рівні щодо всіх суттєвих питань сталого розвитку щодо сфер звітності, управління, стратегії , впливу, управління ризиками та можливостями, а також показників і цілей.
Keywords: європейські стандарти ESRS; сталий розвиток; звітність бізнесу