Сучасні пристрої обліку електричної енергії - Заєць А. А.; Касаткіна, І. В. (НТУ ДП, 2022)
Розвиток техніки викликає збільшення споживання енергоресурсів, а з іншого боку - збільшення їх вартості. У цих умовах стає актуальним об’єктивним облік спожитих ресурсів, посилення контролю за їх раціональним використанням, зручність обліку і оплати комунальних послуг і прийняття ефективних заходів щодо попередження їх несанкціонованого відбору. В наслідок цього, стає актуальною тема реалізації системи, яка створила б умовні об’єднання в локальні вузли обліку, щоб створити єдиний вимірювально-інформаційний простір для одноразового, безперервного, автоматичного контролю над технологічними процесами вироблення, транспортування та споживання енергоресурсів, а також організацій комерційних рахунків між споживачами і постачальниками ресурсів. Як приклад таких систем це системи АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електричної енергії) та ЛУЗОД (локальне устаткування збору і обробки даних).
Keywords: споживання енергоресурсів; єдиний вимірювально-інформаційний простір; автоматичний контроль; АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електричної енергії); ЛУЗОД (локальне устаткування збору і обробки даних)