Дніпровська політехніка - 120 років у майбутнє - Півняк, Г. Г.; Азюковський, О. О.; Шашенко, О. М. (Журфонд, 2019)
Катеринославське вище гірниче училище засновано у 1899 році за ініціативою громадськості міста. На той час це був єдиний вищий технічний заклад на всій території півдня Росії. Відкриті нещодавно величезні поклади залізної руди у Кривому Розі і вугілля Донбасу та будівництво мосту через річку Дніпро сприяли активному росту важкої промисловості регіону, що потребувало підготовки інженерів гірничого і металургійного профілю. Поява гірничого училища у Катеринославі була наміром вирішити цю проблему. Вже з перших кроків життя училище отримало потужну бібліотеку, яка вважається і сьогодні однією з найкращих в регіоні. Багато книг у бібліотеці було іноземними мовами. І це не випадково, бо студенти того часу повинні були обов’язково робити технічні переклади однією з мов: французькою або німецькою.
Keywords: научная публикация НГУ 2019; ДВНЗ "Національний гірничий університет"; ювілей 160 років