Особливості протидії корупції в Україні під час військових дій - Єршова, К. Є.; Петренко, О. С. (НТУ ДП, 2022)
Україна страждає від війни з 24 лютого 2022 року. Загинули тисячі людей, зруйновано багато будинків. Чоловіки йдуть на фронт захищати незалежність і єдність держави. Але, крім цієї боротьби, ми продовжуємо боротися з дуже серйозним ворогом – корупцією, яка вкорінена в українському суспільстві. По-перше, треба сказати про деякі статистичні дані. Згідно з індексом сприйняття корупції Transparency International за 2021 рік, Україна посіла 122 місце зі 180 країн, друге місце за кількістю корумпованих у Європі, а росія – 136. Але що таке корупція? Згідно з Вікіпедією, корупція – це форма нечесності або кримінального правопорушення, яке вчиняється особою чи організацією, якій довірена владна посада, з метою отримання неправомірної вигоди або зловживання владою в особистих вигодах [3]. Загалом поняття корупції є різним, але це завжди несправедливий розподіл державних ресурсів під впливом приватних інтересів.
Keywords: корупція; військові дії; воєнний стан; кримінальне правопорушення