Розгляд тектонічних явищ у гірничих масивах з урахуванням гіпотез розвитку землі, як космічного об’єкту - Власенко, О. С.; Третяк, А. В. (НТУ ДП, 2021)
Гірничодобувні підприємства мають однакові проблеми безпеки, притаманні для гірничодобувної промисловості. Здебільшого, це відноситься до збільшення тиску та газу в гірничому масиві. Головними характеристиками проявів гірничого тиску при ви-добутку корисних копалин підземним способом є динамічні та газодинамічні явища у вигляді ударів гірничих порід і раптових викидів вугілля, гірничих порід та газу. Наслідок гірничих ударів – аварії на шахтах, пов’язані з руйнуванням кріплення і обладнан-ня; заподіяння шкоди здоров’ю та загибель людей. Гірничий удар — швидке руйнування критично напруженої частини масиву ву-гілля (порід), що прилягає до гірничої виробки, виникає внаслідок миттєвого перетво-рення в кінетичну енергію накопиченої в масиві потенційної енергії пружного стиснення масиву поблизу гірничого удару та пружних деформацій вміщуючих порід
Keywords: гірничодобувне підприємство; тектонічні явища; гірничий удар; гірничий масив