Проблеми виготовлення деталей складної геометричної форми з важкооброблюваних конструкційних матеріалів - Носов Р. О. (НТУ «ДП», 2025)
Сучасне машинобудівне виробництво висуває підвищені вимоги до точності, надійності та ефективності виготовлення деталей складної геометричної форми з важкооброблюваних конструкційних матеріалів, таких як титан, нержавіючі сталі, жароміцні сплави та композиційні матеріали. Використання таких матеріалів обумовлене необхідністю забезпечення високих експлуатаційних характеристик виробів, зокрема підвищеної міцності, зносостійкості, термостійкості та тривалої працездатності в умовах інтенсивного механічного та термічного навантаження. Разом із тим традиційні методи заготівельного виробництва, включаючи лиття, ковку, гаряче та холодне пресування, не завжди дозволяють забезпечити необхідну точність геометричних розмірів та рівномірність товщини стінок виробів [1].
Keywords: машинобудування; конструкційні матеріали; виготовлення деталей