Основні етапи розвитку Національного гірничого університету та їх особливості - Швидько, Г. К. (My University, 2009)
Характерною ознакою кінця ХІХ – початку ХХ ст. стосовно Півдня Укра-їни було виникнення багатьох чавуноливарних, сталеплавильних і рейкопрока-тних заводів, підприємств гірничобудівної промисловості, різноманітних акціо-нерних товариств, в переважній більшості, пов’язаних з іноземним капіталом. З іншого боку, виникла необхідність детального геологічного вивчення Донба-су, Криворіжжя та Нікопольщини на предмет виявлення там родовищ корисних копалин. Геологічний комітет (утворений в Санкт-Петербурзі у 1882 р.) став направляти сюди для обстеження зазначених регіонів крупних вчених, інжене-рів-геологів (як-то: Домгер, Чернишов, Лутугін, Лебедєв та ін.).
Keywords: Придніпров'я; історія культури Придніпров'я