Математичне моделювання динамічних процесів дискового гальма мобільної аварійно-рятувальної установки - Чевдар, О. В.; Самуся, В. І. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Досвід ліквідації аварій у вугільних та гірничорудних шахтах свідчить про те, що забезпечити безпечну евакуацію шахтного персоналу на поверхню не завжди можливо при використанні стаціонарних підйомних установок. Крім того, при тривалій відсутності з різних причин електроенергії проведення аварійно-рятувальних робіт неможливо за допомогою стаціонарних підйомних установок. На шахтах є значна кількість вертикальних стволів, обладнаних однією підйомною установкою, що викликає у разі аварійної ситуації необхідність використання пересувної підйомної установки.
Keywords: евакуація шахтного персоналу; підйомна установка; гальмівний пристрій