Визначення сили опору руху стрічки по ставу трубчастого стрічкового конвеєра - Кірія, Р. В.; Смірнов, А. М.; Новіков, Л. А. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Метою роботи є дослідження впливу основних параметрів трубчастого стрічкового конвеєра на опір руху стрічки по роликоопорах конвеєра. Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань у роботі використовувалися методи теорії тонких пружних оболонок та методи механіки сипких середовищ. Результати. Аналіз конструктивних особливостей промислових конвеєрів показує, що сила опору руху стрічки по роликоопорах трубчастого конвеєра більше ніж у стрічкового конвеєра з жолобчастою стрічкою, що пов’язано с впливом складової сили опору, викликаної деформацією вантажу. Розроблено математична модель опору руху стрічки по роликоопорах трубчастого стрічкового конвеєра. Отримана аналітична залежність сили опору руху стрічки по роликоопорах від параметрів конвеєра, властивостей стрічки та вантажу, а також від ступеня заповнення стрічки вантажем. Наведено результати розрахунку коефіцієнту опору руху стрічки від ступеня заповнення при різній силі натягу стрічки, радіусу роликів і коефіцієнту внутрішнього тертя вантажу. Встановлено, що зі збільшенням ступеня заповнення трубчастого стрічкового конвеєра, натягу стрічки та радіусу роликів, коефіцієнт опору руху стрічки зменшується, а при збільшенні коефіцієнта внутрішнього тертя сипучого вантажу та циліндричної жорсткості стрічки, навпаки, збільшується.
Determining the motion resistance force to belt on load bearing structure of a tubular belt conveyor
Keywords: трубчастий конвеєр; стрічка; сила опору; роликоопора; tubular conveyer; resistive force; idler; cargo