Аналіз факторів, які визначають ефективність роботи електрофільтрів - Золотько О. В.; Золотько О. Є.; Русакова Т. І.; Войтенко Ю. В. (НТУ "ДП", 2025)
Дослідження показали, що в сучасних та перспективних технологіях металургії, цементного, хімічного виробництва й теплоенергетики для очистки викидів від пилу широко застосовують електрофільтри (ЕФ). Зниження їхньої проєктної ефективності потребує модернізації або впровадження гібридних фільтрів. Альтернативою є виявлення й усунення причин недостатньої ефективності в процесі експлуатації. Виділено чинники фундаментального, технологічного та експлуатаційного характеру, які впливають на процес очистки. Проведено їх апріорне ранжування методом експертного аналізу. Отримані результати сприяють вирішенню проблем експлуатації ЕФ. Оптимізація їхніх параметрів з урахуваннямвластивостей пилу дозволяє підвищити ефективність роботи апаратів. The study demonstrated that in modern and emerging technologies of metallurgy, cement, chemical industries, and thermal power generation, electrostatic precipitators (ESPs) are widely used for dust emission control. A decrease in their designed efficiency requires either modernization or the implementation of advanced hybrid filtration systems. An alternative approach involves identifying and eliminating the causes of reduced efficiency during operation. Factors of a fundamental, technological, and operational nature that influence the filtration process were identified, and their a priori ranking was conducted using expert analysis. The obtained results facilitate a systematic approach to solving problems related to ESP operation. Optimization of their operational parameters, taking into account the physicochemical properties of dust, enables improved filtration efficiency.
Analysis of factors that determine the efficiency of electrostatic filters
Keywords: електрофільтр; промислові викиди; повітря робочої зони; галузі промисловості; ефективність очистки; фактори впливу; метод експертних оцінок.; electrostatic precipitator; industrial emissions; working area air; industries; cleaning efficiency; influence factors; expert assessment method.