Особливості формування стратегії соціально-економічного розвитку сучасного підприємства - Дем’яненко Т. І. (НТУ "ДП", 2024)
Результати. Охарактеризовано сутність соціально-економічного розвитку підприємства. Продемонстровано, що для забезпечення ефективної роботи будь-якого підприємства важливим є процес розробки стратегії його соціально-економічного розвитку, в якій поєднуються економічна і соціальна складові. Таке поєднання дозволяє підприємству досягати більш високої конкурентоспроможності, яка формується як за рахунок матеріальних чинників (зниження витрат, максимізація прибутку), так і впливу нематеріальних складових – репутації, лояльності клієнтів, довіри. Виявлено прагнення менеджменту переважної більшості українських підприємств планувати їхню діяльність з метою уникнення ризиків і загроз з боку зовнішнього середовища, а також формування адаптивної стійкості бізнесу. В роботі показано обмеженість такого підходу і актуалізовано увагу на важливості підвищення рівня кваліфікації (спеціальні знання, уміння та навички) управлінського персоналу організації, який безпосередньо відповідає за стратегічний напрямок її функціонування й розвитку. Results. The essence of the socio-economic development of an enterprise is characterized. Ithas been demonstrated that in order to ensure the effective operation of any enterprise, the process of developing a strategy for its socio-economic development, which combines economic and socialcomponents, is important. Such a combination allows the enterprise to achieve higher competitiveness, which is formed due to both material factors (cost reduction, profit maximization) and the influence of intangible components - reputation, customer loyalty, trust. The desire of the management of a vast majority of Ukrainian enterprises to plan their activities in order to avoid risks and threats from the external environment, as well as the formation of adaptive business stability, hasbeen revealed. The work shows the limitations of such an approach and actualizes attention to theimportance of improving the level of qualification (special knowledge, skills and abilities) of the management personnel of an organization, directly responsible for the strategic direction of its func tioning and development.
Specific features of forming the socio-economic development strategy of a modern enterprise
Keywords: підприємство; соціальний розвиток; економічний розвиток; стратегія; соціально-економічний розвиток; enterprise; social development; economic development; strategy; socio-economic development