Демократизація суспільного життя як передумова розвитку сучасної України - Топчий, Олександр Олександрович; Лола, Вікторія Василівна (Видавництво НТУ "ДП", 2023)
Україна стала суб’єктом міжнародних відносин у 1991 році. До цього, протягом 70 років, наша держава перебувала у складі рансконтинентальної тоталітарної держави – Союзу Радянських Соціалістичних Республік. На жаль, досвід ставлення держави до громадян, їхньої взаємодії з системою управління був край негативним. З початку існування й до реформ перебудови у 1985-1991 роках, апарат СРСР використовував тоталітарні методи у реалізації своєї влади, зокрема репресії стосовно опозиції або тих, хто був проти цілковитого контролю держави над усіма сферами суспільного життя, або просто інакодумців. Не було досвіду у процесі демократичного формування представницьких органів влади шляхом голосування громадян. В державі була дозволена та вирішувала усі питання лише одна партія – КПРС, що закріплювалося у формальній Конституції.
Keywords: демократизація; місцеве самоврядування; публічне управління