Маркшейдерський моніторинг деформацій і стійкості бортів кар’єру - Назаренко Н. Ю. (НТУ «ДП», 2025)
Розглянуто питання спостереження, оцінки та забезпечення стійкості бортів кар’єрів на прикладі Полтавського та Єристівського гірничо-збагачувальних комбінатів. Проаналізовано геологічні особливості, методи моніторингу та заходи щодо запобігання зсувам і обвалам. Борти кар’єрів Полтавського та Єристівського ГЗК складені переважно з вапняків, пісковиків і глинистих порі. Саме їхній склад визначає, наскільки стійкими будуть схили під час розробки. Тверді породи краще тримають форму, тоді як пухкі швидше обсипаються, особливо після вибухових робіт або тривалого впливу води.
Keywords: борти кар’єру; маркшейдерія; деформація; Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат; Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат