Вплив транспортного сектора на забруднення навколишнього середовища в Азербайджані - Алієва, Т.; Рзаева, У. (Журфонд, 2021)
У представленій статті об'єктом дослідження є транспортні та екологічні проблеми Азербайджану. На основі програмних розрахунків аналізується ступінь шкідливого впливу транспортних системи на навколишнє середовище в цілому і виявлення шляхів вирішення екологічних проблем. У статті для автоматичного розрахунку забруднюючих речовин, що вивільняються від антропогенних об'єктів, в атмосферне повітря, води, на землю або під її поверхню, а також розміщення виробництва, техніко-економічні особливості різних видів транспорту (автотранспорт, залізничний транспорт, морський транспорт), що визначають сфери їх раціонального використання, використано спеціальне програмне забезпечення Eco Transit World. Дослідження завершується конкретними пропозиціями щодо екологічного менеджменту та управління якістю в галузі охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки на транспорті.

In the presented article, the object of research is the transport and environmental problems of Azerbaijan. On the basis of software calculations, the authors analyze the degree of harmful effects of the transport system on the environment as a whole and identifies ways to solve environmental problems. In the article for the automatic calculation of pollutants released from anthropogenic objects into the atmospheric air, water, on the ground or under its surface, as well as the location of production, technical and economic features of various types of transport (road transport, rail transport, sea transport), defining areas their rational use, special software Eco Transit World was used. The research ends with specific propositions for environmental management and solutions on protection the environment and safety for transport.
Impact of transport sector on environmental pollution in Azerbaijan
Keywords: забруднення атмосфери; різні види транспорту; програмне забезпечення; вантажоперевезення; технічні параметри руху товарів; air pollution; various types of transport; software; cargo transportation; technical parameters of goods movement