Поняття та сутність адміністративних послуг: публічно-сервісний концепт - Лопатін М.В. (НТУ "ДП", 2025)
Поняття «адміністративна послуга» виникло як результат розвитку концепції публічного сервісу, що передбачає активну участь держави у забезпеченні прав і свобод людини шляхом надання організаційно-управлінських дій . Вперше в українському правовому полі термін був закріплений у Законі України «Про адміністративні послуги» (2012 р.), де адміністративна послуга визначається як «результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративної послуги за зверненням фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну або припинення прав та/або обов’язків такої особи відповідно до закону». Отже, адміністративна послуга є формою реалізації публічної влади, що здійснюється у відповідь на ініціативу приватної особи. Така послуга не має комерційного характеру, не спрямована на отримання прибутку, а має соціально значущу мету – забезпечити реалізацію прав, свобод і законних інтересів особи шляхом виконання адміністративних процедур.
Keywords: адміністративні послуги; публічно-сервісний концепт; система публічного адміністрування