Геоінформаційна технологія прогнозування та оцінки затоплення територій при надзвичайних ситуаціях - Іванов Денис Валерійович (My University, 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – Інформаційні технології. – Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Дніпро, 2025. У дисертаційній роботі розв’язана важлива науково-прикладна задача підвищення ефективності прогнозування та картографування зон затоплення при виникненні надзвичайних ситуацій антропогенного або природного характеру. Проведений аналіз сучасного стану проблеми прогнозування та оцінки наслідків затоплення територій при надзвичайних ситуаціях. Наведено класифікацію надзвичайних ситуацій, визначено їхній вплив на затоплення територій і підкреслено важливість врахування цих факторів при розробці стратегій управління ризиками. Аналіз сучасних методів моделювання та оцінки затоплення територій показав недосконалість використання окремих технологій та алгоритмів, а також обмежену кількість ефективних інструментів для автоматизованого прогнозування та картографування зон затоплення територій, зокрема в контексті надзвичайних ситуацій. Це підкреслює необхідність розробки комплексного підходу, який забезпечить інтеграцію супутникових знімків, хмарну обробку даних та візуалізацію результатів на інтерактивних картах. This dissertation proposes a comprehensive solution for developing advanced information technologies for forecasting and mapping flood zones during emergencies caused by anthropogenic and natural factors. The thesis explores modern techniques and methodologies for predicting and assessing the consequences of flooding, focusing mainly on the limitations of current approaches and software tools in handling these issues, especially in emergencies. While effective under regular facilities, existing technologies often suffer from low accuracy and limited efficiency when applied to the urgent context of natural or human-made disasters. This limitation underscores the need for innovative approaches to address the complexities of real-time flood forecasting and mapping, ensuring that decisions can be made quickly to mitigate the devastating impacts on lives and property.
Geoinformation technology for forecasting and assessing flooding in emergency situations
Keywords: геоінформаційні технології; затоплення територій; прогнозування затоплень; моделювання; супутникові дані; надзвичайні ситуації; geoinformation technologies; flooding; flood forecasting; modeling; satellite data; emergencies